Primăria Sâniob județul Bihor

Date monografice

 

Până la apariţia scrisului şi a dovezilor scrise pentru a cunoaşte istoria omenirii omul se foloseşte de dovezi materiale scoase la iveala de arheologi.
Pe raza comunei Saniob nu s-au făcut până în prezent săpături arheologice sau alte cercetări de altă natură care să ateste viaţa materială şi spirituală a locuitorilor din timpuri mai îndepărtate.


Pe baza urmelor materiale scoase la iveală de săpăturile arheologice din judeţul Bihor şi de unele teritorii apropiate de comuna Saniob, se poate afirma că şi această zonă a fost populată din timpurile cele mai vechi.
În secolele II. şi III. e. n. timp în care Dacia a fost ocupată de romani, judeţul Bihor a fost locuit de dacii liberi. Această populaţie continuă să trăiască şi în secolele IV şi V, dar sub puternica influenţă a daco-romanilor, astfel că în perioada ultimilor secole ale mileniului I e. n. se termină procesul de formare a poporului şi a limbii române.
Tot atunci îşi fac apariţia relaţiile feudale şi organizarea politică de tip feudal. Astfel în secolul al X-lea între formaţiunile politice din Transilvania apare şi ţara Crişului condusă de “ducele” Menomorut, care cuprindea mai multe obşti săteşti pe văile râurilor şi depresiunilor din această zonă.
Voievodatul condus de Menomorut îşi avea centrul în castrul Biharea, cetate de reşedinţă a voievodatului.

Continuare...

Știri recente

ANUNȚ ȘEDINȚĂ ORDINARĂ 20.08.2019

Adaugat la 14 august 2019

ANUNȚ ȘEDINȚĂ EXTRAORDINARĂ 25.04.2019

Adaugat la 22 aprilie 2019

ANUNȚ ȘEDINȚĂ ORDINARĂ 17.04.2019

Adaugat la 11 aprilie 2019